ВЕЛИКА АКЦИЈА - ЕКОЛОШКЕ ОДГОВОРНОСТИ
7.05.2011

Сунчан дан и још више јак мотив да се учествује у акцији пролећног чишћења и уређења спомен комплекса парка „Бубањ“, под мотом „Ја сам 7.маја на Бубњу а ти?“ окупио је протеклог викенда у Нишу, на истом задатку, преко 1500 грађана-волонтера, ученика, студената, припадника Војске, раднике локалних управа и јавних установа града Ниша. На позив домаћина, председника Градске општине  Палилула, професора др Игора Новаковића, акцију је подржао Град Ниши али и Министарство животне средине, рударства и просторног планирања, Војска Србије. У раним јутарњим сатима, код спомен обележја „три песнице“ на Бубњу, дошли су и градоначелник Ниша мр Милош Симоновић, председник Градске општине Медијана, Драгослав  Ћирковић, директор кампање Очистимо Србију Милан Кинђић.

По речима Бобана Микића, члана Већа Градске општине Палилула и локалног координатора, циљ ове акције, која је почетак новог циклуса националне кампање „Очистимо Србију“ и светске еколошке кампање „Clean up the World-Очистимо свет 2011“, је уклањање сметилишта и уређење зелених површина у Спомен парку „Бубањ“. Организатори акције, радници Управе Градске општине Палилула и конзорцијум организација цивилног друштва, припремили су све да ова масовна акција буде успешно организована. Осим потребне опреме, алата, кеса, рукавица, пријатељи акције  обезбедили су за све учеснике напитке и сендвиче.

Активност је отпочела кросом ученика основне школе „Десанка Максимовић“ – Чокот, који су са својим наставницима на најбољи начин промовисали потенцијале парка „Бубањ“ за спортско-рекреативне активности грађана. Затим су на сцену, уређења простора, ступили волонтери. Међу њима и запослени општинске Управе Палилуле, одборници, чланови савета грађана, комшије, колеге из других градских општина. Председници Новаковић, Ћирковић, Ђурђевић са градоначелником Симоновићем разгледају и чисте простор око Летње позорнице. Директор националне кампање Милан Кинђић са председницом Савета за заштиту животне средине града Ниша, Соњом Поповић обилази учеснике акције. Ту су и представници медија.

„Спомен парк „Бубањ“ је друго по величини стратиште из Другог светског рата у Србији и под заштитом је државе. „Бубањ“ је и најближе излетиште Нишлија и сви они који воле свој град и желе да уживају у чистој средини могу то и на делу да покажу. Очекујемо да овом акцијом подстакнемо надлежне да коначно уврсте парк „Бубањ“ у програм редовног одржавања, јер овај простор заслужује већу бригу друштвене заједнице-нагласио је у сусрету са представницима медија др Игор Новаковић, председник општине. Палилила је у поступку добијања гранта из програма суседске сарадње Бугарска-Србија, који финансира Европска унија. По оцени Новаковића позитивно решење би практично обезбедило реализацију пројекта детаљног уређења спомен парка „Бубањ“ и убрзало трајно решавање овог питања. „Уосталом, ако се то не уради, и овај парк не заштити од вандала, рекао је председник Новаковић, имаћемо уништене објекте, зелене површине прекривене ђубретом, спомен обележја исписана графитима.

Акција уређења „Бубња“, овог 7.маја окупила је и чланове Зелене мреже града Ниша, медијске ЕКОполис мрежe-промотере светске еколошке кампање „Clean up the World“, Волонтерски центар, чланове удружења Мој Бубањ, ЗОО Планет, ПУЛС, Савез извиђача града Ниша, Студентски парламент, удружење ОзелениТИ, Зелени кључ, Гроф, Сигуран корак, чланове oрганизацијe МНРО, Савет грађана МК Бубањ, Канцеларије за младе општине Палилула, припаднике Војске Србије. Коњичког клуба „Нониус“, ЈКП Медиана, ЈКП  Горица, ЈКП Наисус, ЈКП Топлана, Железница Србије. Посебно интересовање су показали ученици и наставници основних школа: „Краљ Петар Први“, „Радоје Домановић“, „Бубањски хероји“, гимназије „Светозар Марковић“, Високе техничке школе, донатори.

Градска општина Палилула је од 2009. учесник пројекта националне кампање „Зелени градови Србије“, коју је иницирала Народна канцеларија председника Републике Србије а у сарадњи са ЕКОполис мрежом и партнер у међународним еколошким кампањама „Милијарду стабала за планету земљу“-„Зелене стазе Европе“- „Стоп климатским променама“, „Очистимо Србију-„Clean up the World“. У насељима Градске општине Палилула, у сарадњи са невладиним сектором успешно се остварује Програм активности на уређењу међублоковског зеленила и решавају захтеви грађана. Циљ ових активности у Градској општини Палилула - Граду Нишу, по речима организатора акције је повећање зелених и парковских површина и чиста животна средина, али и промена свести грађана, у којој је улога сваког појединца пресудна.